Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Σπίγκελ» κατά «Μπίλντ» με φόντο την Ελλάδα

Titelbild


     Σφοδρή επίθεση για άκρατο λαϊκισμό σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την ανθελληνική της καμπάνια εξαπολύει κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild» το περιοδικό «Spiegel».
Στη χθεσινή του έκδοση και σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εμπρηστές εν ονόματι του λαού» το «Spiegel» -μεταξύ άλλων- γράφει:
   «Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων φοβούνται αποκαλύψεις για την προσωπική τους ζωή (...) 
   Οταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η "Bild" έθεσε αρχικά το ερώτημα "αν θα συμπαρασύρει τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία" για να περάσει στα πρωτοσέλιδα:
   "Οι Ελληνες συμπλέκονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία".
   "Ετσι καίνε οι Ελληνες τα ωραία ευρώ".
    Ακολούθησαν οδηγίες του τύπου:
  "Οχι λεφτά για την Ελλάδα!", "Δεν θα πάρετε φράγκο από μας!", το ερώτημα "Γιατί να πληρώσουμε στους Ελληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους;" με αποκορύφωμα την προκλητική σύσταση:
   "Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Ελληνες... και μαζί και την Ακρόπολη!"».
  Με την καμπάνια της «Bild», σημειώνει το «Spiegel», δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαού που απεργεί όλο το 24ωρο, του αρέσει το πρωί να κοιμάτι πολύ, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος στο έπακρο. «Είναι αυτό δημοσιογραφία;» διερωτάται το περιοδικό και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:   
   Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες περήφανου ρεπόρτερ της, να μοιράζει δραχμές σε πολίτες της Αθήνας, με τίτλο «Η "Bild" δίνει πίσω στους χρεοκοπημένους Ελληνες τις δραχμές».
   Το κείμενο διανθιζόταν από εκκλήσεις δίκην εντολών προς την καγκελάριο: «Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας!», και προς τον αντικαγκελάριο: «Εχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας».
   Η «Bild», σημειώνει το «Spiegel», «είναι ευλογία και κατάρα για τη Μέρκελ, που δεν είναι ο τύπος του ηγέτη που μπορεί να κατευθύνει τις διαθέσεις του κόσμου.
   Δεν της αρέσουν απαραίτητα καμπάνιες όπως της "Bild" κατά της Ελλάδας. Από την άλλη χρειάζεται τη στήριξη ενός λαϊκού μέσου ενημέρωσης για την αποδοχή της πολιτικής της».



Απο  :   Ελευθεροτυπία,  Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: