Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Χαστούκι» από την Ευρωβουλή στην Τουρκία για casus belli και Κυπριακό

Η Άγκυρα εγκαλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απουσία προόδου στις μεταρρυθμίσειςΣτρασβούργο

   Το τέλμα στην μακρά και αβέβαιη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ επιβεβαιώνει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επικρίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο.
   Το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η απειλή του casus belli, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να αποσύρει τον κατοχικό στρατό από την Κυπριακή Δημοκρατία.
  Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη η απειλή του casus belli που έχει κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά της Ελλάδας και τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
  Υπογραμμίζεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, και αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου) δεν έχει υπογραφεί ακόμη από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.
   Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζεται ανησυχία για την «βραδεία πρόοδο» της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του 2010.
  Στο ψήφισμα σημειώνεται παράλληλα ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, να εφαρμόσει το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο», το οποίο απαιτεί από τη χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα αεροπλάνα και στα πλοία που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να επηρεάζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: