Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Στόχος μας να βγούμε στις αγορές»

 Ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
   «Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, στις Βρυξέλλες.
    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.
   Εξάλλου, ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.
   Ο υπουργός  κ. Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε, στη συνέχεια ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015.
   Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
   Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: