Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Στο ''6'' της επτάβαθμης κλίμακας πυρηνικών δυστυχημάτων, η Φουκουσίμα

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα Νο.2 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα καταστρέφοντας το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα και προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υγρών και ατμού.
«Χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στο Τόκιο σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ «δέκα φορές πάνω από το κανονικό» είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.
  Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα "δεν είναι πλέον αδιαπέραστο".
 Εκτός από την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2 της Φουκουσίμα, φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα Νο.4, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό η φωτιά κατασβέστηκε και με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού.
  Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχθηκε ότι "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: