Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για το ''μόνιμο μηχανισμό στήριξης'' και το Σύμφωνο για το ''Ευρώ''

Συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης και το σύμφωνο για το Ευρώ
    Συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και το Σύμφωνο για το Ευρώ επετεύχθη χθες αργά το βράδυ κατά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. και στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συμφωνήθηκε ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που θα φέρει το όνομα Euro Plus Pact. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης ο μόνιμος μηχανισμός ESM θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2013, θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ προς δανεισμό των κρατών μελών, με αξιολόγηση ΑΑΑ και κεφαλαιακή βάση εγγυήσεων 700 δισ.
Τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν σε 5 ισόποσες δόσεις τη συμμετοχή τους στα πρώτα 80 δις εγγυήσεων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2013 και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, η αναλογία πραγματικών και θεωρητικών εγγυήσεων, (τα υπόλοιπα 620 callable capital), θα πρέπει να είναι της τάξης του 1 προς 15.
     Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι μίλησε για «τελεσίδικη συμφωνία» και για πολιτική δέσμευση που στοχεύει σε «ένα ισχυρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς την δημοσιονομική εποπτεία, νέους κανόνες μακροικονομικής επίβλεψης και την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής με ορίζονται το 2020».

Δεν υπάρχουν σχόλια: