Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

''Ευρω- Ανησυχίες'' για Πορτογαλία

 Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες
Eντείνονται οι ανησυχίες για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για την Ευρωζώνη η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, στον απόηχο της απόρριψης από τη Βουλή του πακέτου των σκληρών μέτρων και της παραίτησης της κυβέρνησης Σόκρατες.
   Το θέμα κυριάρχησε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το "παρών" ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος επέμεινε ότι δεν συντρέχει λόγος προσφυγής της χώρας του σε κάποιο μηχανισμό βοήθειας.
    "Πώς μπόρεσαν να το κάνουν αυτό στη χώρα τους;" είπε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός καυτηριάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης.
    Οι υπόλοιποι ηγέτες φρόντισαν να θέσουν με σαφή τρόπο την κεντροδεξιά αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε η Μέρκελ ότι :
"Η αντιπολίτευση πρέπει να ξεκαθαρίσει όχι μόνον κατά πόσον μοιράζεται τους στόχους για τα έτη 2012-2013, αλλά θα πρέπει να υποδείξει τρόπους πώς αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν".
   Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να βοηθήσει άμεσα την Πορτογαλία, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί πακέτο έως 80 δισ. ευρώ και μάλιστα πως θα αναγκαστεί να προσφύγει μέχρι τον Ιούνιο.
   Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν τώρα και για την Ισπανία, όπους και εκεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την μετάδοση της κρίσης.
    Ο πρωθυπουργος Θαπατέρο εξέφρασε την πρόθεση να πάρει νέα μέτρα, για να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας -όπως είπε- ξεκινώντας με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: