Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης
Μιλώντας στη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα - ''Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας : Μέλλον ή Παρελθόν'' ο υφυπουργός κ.Γ. Μανιάτης τόνισε :
« Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και εθνικά και βεβαίως, πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας.
Από την πλευρά μας, επαναλάβαμε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν εντάσσεται στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, άρα δεν το συζητάμε για την χώρα μας.
Έχουμε, όμως, πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να δούμε τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας να μειώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Άρα, η Ελλάδα δεν συζητά την πυρηνική ενέργεια για το εσωτερικό της».
Το μεγάλο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας, - τα σοβαρά ατυχήματα - ''θα είναι πάντα παρόντα'', τόνισε ο υφυπουργός και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της ύπαρξης οριζόντιου ευρωπαϊκού συντονισμού με ευθύνη της Επιτροπής και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως οι G20 και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την αυστηρότητα των ελέγχων και προδιαγραφών που υπάρχουν στα διάφορα κράτη - μέλη που έχουν εγκατεστημένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Παράλληλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδα στα τεστ που θα πραγματοποιηθούν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, με αυστηρά κριτήρια.
Εξάλλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ.Γ. Μανιάτης τόνισε ότι αποδεικνύουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα στηρίζεται περισσότερο στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας και λιγότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου