Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μπαράκ Ομπάμα : ''Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες για να επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους''

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν στο Λευκό ΟίκοΟ Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ στο Λευκό Οίκο 
     Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες για να επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.
   Όπως επισήμανε, η Ελλάδα προσβλέπει στη βοήθεια των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους. Η Γερμανία θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της λύσης στο πρόβλημα, συνέχισε.
    Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, όπως είπε, η χώρα του θα συνεργαστεί στις προσπάθειες για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων, μέσα και από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
    Προειδοποίησε μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την αμερικανική οικονομία αν υπάρξει στην Ευρωζώνη ένα «ανεξέλεγκτο σπιράλ» και χρεοκοπία σε κάποιο κράτος. Δήλωσε μάλιστα ότι η (για την ώρα αναιμική αμερικανική ανάπτυξη) εξαρτάται από μία λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
    «Νομίζουμε ότι θα είναι καταστροφικό για εμάς να δούμε ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ και χρεοκοπία στην Ευρώπη γιατί θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά άλλων γεγονότων», επισήμανε.
    «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι καλές ιδέες θα μπουν στο τραπέζι», σημείωσε ακόμη.
    Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους.
    «Αν μία χώρα είναι σε κίνδυνο και κατά συνέπεια κινδυνεύει όλο το ευρώ, είναι στο συμφέρον κάθε μίας χώρας να δει ότι δεν κινδυνεύει η κοινή νομισματική περιοχή. Θα δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται αυτή η βιωσιμότητα», επισήμανε.
    Δήλωσε ακόμη βέβαιη ότι η Ουάσιγκτον θα εκπληρώσει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις της όπως κάνει και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: