Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Γιάννης Μανιάτης : ''Ο αγώνας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι συνεχής, σκληρός και ανελέητος''

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης
     Απαντώντας, σήμερα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Α. Κολοκοτρώνη, σχετικά με τα κυκλώματα νοθείας καυσίμων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα:
    «Είναι βέβαιο ότι η Λερναία Ύδρα του λαθρεμπορίου των καυσίμων δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί.Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, σκληρός και ανελέητος. Γιατί αντίστοιχα πολύ ισχυρά και σκληρά είναι και τα οικονομικά συμφέροντα που επωφελούνται.
    Στο ΥΠΕΚΑ έχουν συσταθεί τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, με έργο τη διενέργεια ελέγχων επιτόπου σε εγκαταστάσεις  πετρελαιοειδών προϊόντων, δηλ. πρατήρια και εταιρείες εμπορίας, με χρήση ειδικά εξοπλισμένων οχημάτων. Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις περί  μη κανονικότητας του τύπου και της ποιότητας των προϊόντων, τα δείγματα αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον επίσημο φυσικοχημικό έλεγχο και αν επιβεβαιωθεί η μη κανονικότητα των καυσίμων,  επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.
    Με δική μας Υπουργική Απόφαση, αυστηροποιήθηκε πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπών.
    Εάν κατά τον έλεγχο εντοπισθούν παρεμβατικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί, ο παραβάτης τιμωρείται σωρευτικά με διοικητικό πρόστιμο, με ποινικές κυρώσεις, ή/και με οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας:
   1.  Διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό είναι μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία. Τα ελεγκτικά όργανα κατάσχουν τον παράνομο μηχανισμό και σφραγίζουν τις αντλίες.
   2.  Ποινικές κυρώσεις. Η υπόθεση αποστέλλεται στον Εισαγγελέα.
   3.  Οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης. 
   Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα αποτελέσματα των ελέγχων των κλιμακίων της Υπηρεσίας Μετρολογίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που διενεργήθηκαν μέσα στο 2011.
    Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 677 αντλίες σε σύνολο 141 πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Βρέθηκαν 11  πρατήρια με 30 καταδολιευμένες αντλίες εκ των οποίων στα 7 αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας.
    Οι αιφνίδιοι έλεγχοι ασφαλώς συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε 24 ωρη βάση.
    Σας διαβεβαιώνω ότι οι έλεγχοι στα ενεργειακά προϊόντα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: