Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Διεθνή μέσα : « Η Ελλάδα γύρισε από το χείλος του γκρεμού »

«Πίσω από το χείλος του γκρεμού - για την ώρα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του CNN
    Στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου έστρεψαν το βλέμμα την Πέμπτη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχοντας «υποδεχθεί» την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με ανακούφιση, αλλά και προβληματισμό για το κατά πόσο σηματοδοτεί στην πραγματικότητα την λήξη του ελληνικού δράματος.
    «Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού - Για την ώρα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο άρθρο στο δικτυακό τόπο του CNN, το οποίο καλύπτει από χθες με ζωντανές συνδέσεις -μαζί με το BBC, το Sky News και όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα- τις εξελίξεις στην Αθήνα, την ψηφοφορία και τα σοβαρά επεισόδια.
    Η γαλλική Le Monde θεωρεί ότι «η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου επιτρέπει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Αθήνα, απομακρύνοντας έτσι την υπόθεση μιας άμεσης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη ζώνη του ευρώ.

    Η Suddeutsche Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει οικονομία - Η Ευρώπη παίρνει ανάσα και η Βουλή εγκρίνει το πρόγραμμα παρά τις διαδηλώσεις».
    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο «Η Ελλάδα σώθηκε προς το παρόν, ανακούφιση στην Ευρώπη» και σημειώνει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει το πρόγραμμα λιτότητας. Έτσι εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση και για τα επόμενα δισεκατομμύρια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εάν καταψηφίζονταν η χώρα κινδύνευε να πτωχεύσει».
     Η εφημερίδα Die Welt έχει τίτλο «η Ελλάδα γλιτώνει στην άκρη του γκρεμού» και σημειώνει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει το πρόγραμμα λιτότητας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων της ΕΕ και του ΔΝΤ».
     Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου,  «ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έπαιξε όλα σε μια κάρτα και κέρδισε. Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε το δραστικό πρόγραμμα περικοπών».
     Der Spiegel :«Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: