Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


         Η κυβέρνηση έχει στόχο να καλέσει από τον Σεπτέμβριο όλα τα πολιτικά κόμματα σε συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο διότι εκτός από τη θεσμική λειτουργία της διαβούλευσης σε ένα τόσο κρίσιμο πολιτικά ζήτημα υπάρχει και ο πρακτικός λόγος της ευρύτερης υποστήριξης που χρειάζεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα στη Βουλή.
       Οπως είναι γνωστό, είναι απαραίτητη η ενισχυμένη στήριξη του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές της παρούσας Βουλής, ώστε να μπορεί να ισχύσει άμεσα κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
      Διαφορετικά, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα ισχύσει όμως από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
   Στο κείμενο που έχει «κλειδώσει», η βασική αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση της λίστας για τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές (180 τον αριθμό) στους 52 νομούς της επικράτειας, όπου ο σταυρός θα διατηρηθεί.
           *    Ετσι οι βουλευτές παραμένουν 300 (120 με λίστα και 180 με σταυρό), όπως και η απαγόρευση εισόδου στη Βουλή των κομμάτων με ποσοστό κάτω τού 3% πανελλαδικά.
     *   Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.  
    *     Ο πήχυς της αυτοδυναμίας ορίζεται στο  40,2 %.     
*    Το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών.             
       *    Σπάνε οι εκλογικές περιφέρειες - μαμούθ που υπάρχουν στην Ατττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
*   Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας καταργείται.
        *   Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης.
          Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται σ'αυτές τις περιφέρειες είναι 120 και αντιστοιχούν στο ποσοστό που έχει πάρει το κόμμα στην περιφέρεια, αφού ο ψηφοφόρος επιλέγει κόμμα και όχι υποψήφιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: