Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

''Κερδοσκοπικά παιχνίδια... με το ψωμί ''


      Αυστηρό μήνυμα στέλνει το υπουργείο Οικονομίας, δια στόματος του γενικού γραμματέα Εμπορίου, που ξεκαθάρισε : 
      «Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα».
   «Οι υπηρεσίες παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών και δεν θα επιτραπούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις».
      Το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών. 
        Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.
      Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80% περίπου. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.
      Η  εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως αριθμός που δείχνει ότι  ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα σιτηρών».
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που επέβαλε η Ρωσία  και οτι θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην αγορά της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: