Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Νέο μοντέλο κυβέρνησης σχεδιάζει ο πρωθυπουργός



        Σύστημα συντονισμού σε τρία επίπεδα και τρεις κύκλους πολιτικής, που θα εξαφανίσουν από τον πολιτικό χάρτη τον θεσμό του υπουργείου-φέουδου και θα δώσουν ουσία στις εξουσίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται στις δομικές αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.
     Οι εισηγήσεις της επιτροπής σοφών έχουν φτάσει στα χέρια του Γ. Παπανδρέου εδώ και δύο εβδομάδες και ήδη έχει προχωρήσει η επεξεργασία τους από τον ίδιο και όσους εμπιστεύεται.
      Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο κυβέρνησης, παρακαταθήκη στις ερχόμενες γενιές πολιτικών. Δημιουργεί ένα πανίσχυρο πολιτικό κέντρο με αρμοδιότητες και πόρους ώστε να φέρνει εις πέρας δύσκολες αποστολές.
  Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου θα γίνεται:
     Από τον πρωθυπουργό.
  • Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θεσμός που διατηρείται και ενισχύεται, προκειμένου να φέρνει εις πέρας ειδικές αποστολές.
  • Και τον υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης, ο οποίος θα έχει κάτω από αυτόν ένα πραγματικό υπουργείο. Δεν θα είναι όπως ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ή παρά τω υπουργώ Επικρατείας που έχουμε συνηθίσει. Το νέο υπουργείο θα έχει Γενικές Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού, παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και εθνικής ασφάλειας (σ.σ.: εσωτερικής και εξωτερικής). Θα υπάρχουν ακόμη ειδικές Γραμματείες Κρατικών Πολιτικών και είναι πολύ πιθανό στην αρμοδιότητά του να υπαχθούν η δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα.
    Στο νέο σύστημα οι υπουργοί δεν θα είναι μόνοι τους. Χωρίς να ενισχύονται οι συναρμοδιότητες που λειτουργούν παραλυτικά, όλες οι πολιτικές θα αποφασίζονται σε κύκλους υπουργείων με συναφείς πολιτικές. Σύμφωνα με μία από τις εισηγήσεις, πρέπει να δημιουργηθούν μονάχα τρεις κύκλοι:
  • Οικονομίας.
  • Εσωτερικής - Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Εξωτερικών και Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: