Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ανάστατος ο χώρος της τέχνης απο τα περιστατικά στο «Χυτήριο»

Ξύλο και προσαγωγές έξω από το θέατρο Χυτήριο    Ερευνα για τα έκτροπα που προκάλεσαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο» μέλη παραεκκλησιατικών οργανώσεων και χρυσαυγίτες ζητά ο υπ. Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτης. 
    Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου ο υπουργός ζητά να αξιολογηθεί εάν υπάρχει από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων η διάπραξη του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος, που σχετίζεται με την απελευθέρωση συγκεκριμένου άνδρα από βουλευτή της «Χρυσής Αυγής». 
   Κόμματα και κοινωνικοί φορείς καταδίκασαν τα επεισόδια έξω από το θέατρο «Χυτήριο» και τη δράση της Χρυσής Αυγής, που πρωτοστάτησε μαζί με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.
   Τα επεισόδια που προκλήθηκαν από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μαζί με μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, για την παράσταση «Corpus Christi» στο θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό, ξάφνιασαν και αναστάτωσαν τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.
   Με σκληρά λόγια καταδικάζει τα γεγονότα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
  «Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για τον λαό πολιτικής. 
     Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ» αναφέρει μεταξύ άλλων.
    Στο ίδιο πνεύμα και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το οποίο χαρακτηρίζει τα γεγονότα «επίθεση κατά της ελεύθερης έκφρασης και φασιστική απόπειρα λογοκρισίας» και καταδικάζει «την εμπλοκή βουλευτών της Χρυσής Αυγής που, εκτός των άλλων, οδήγησαν σε ακύρωση μιας νόμιμης παράστασης, παρά την αντίθετη δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί το πρωί και απέρριπτε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της πραγματοποίησής της».
ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσή Αυγή, μια «ανάρμοστη σχέση»
  Η  ηθοποιός  Βάσια Παναγοπούλου , υπεύθυνη για την επιμέλεια του έργου «Corpus Christi» δήλωσε :         
  «Πραγματικά λυπάμαι και ντρέπομαι για όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο θέατρο ''Χυτήριο''. 
    Νιώθω ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια του κράτους. Κάποιοι κύριοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βουλευτική τους ασυλία, χτυπούν, εμποδίζουν και χλευάζουν αυτούς οι οποίοι έχουν επιλέξει να πάνε να δουν μια θεατρική παράσταση, ακόμη και δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα.
    Επειδή έτσι τους αρέσει. Αυτά τα φαινόμενα είναι θλιβερά και επικίνδυνα και πρέπει να σταματήσουν. 
     Περιμένουμε από το κράτος αλλά και από την Αστυνομία να μας προστατεύσει, εμάς τους καλλιτέχνες, την τέχνη, το κοινό που έχει δικαίωμα στην επιλογή και όλους όσοι εργάζονται στον χώρο αυτό.
      Εμείς θα είμαστε εκεί στο θέατρο, για να κάνουμε τη δουλειά μας.
      Ελπίζουμε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιφρουρηθεί το δικαίωμα του κόσμου να μπει μέσα στο θέατρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: