Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνια Σαμαρά - Βενιζέλου - Ολα σε'' ένα '' και ψήφιση έως τις 12 Νοεμβρίου


Συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

     Ενα πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο των μέτρων, δηλαδή τόσο τα προαπαιτούμενα και τα δημοσιονομικά όσο και τα εργασιακά -για τα οποία μέχρι στιγμής δεν συναινεί η ΔΗΜ.ΑΡ., θα καταθέσει η κυβέρνηση τις αμέσως προσεχείς ημέρες στη Βουλή  γεγονός που επιβεβαιώνει την συμφωνια Σαμαρά - Βενιζέλου η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο κ. Φ.  Κουβέλης. 
      Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή Οικονομικών και μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια- και αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός για το 2013, στον οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων.
      Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε μάλιστα στη Βουλή ότι και τα δύο νομοθετήματα θα πρέπει να είναι ψηφισμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου, αν όλα πάνε καλά, να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 
     Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, μετά τη 15λεπτη τετ α τετ συνομιλία που είχαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, συμφώνησαν να προχωρήσουν -σε κάθε περίπτωση- στην ψήφιση των μέτρων και να συντονίσουν τις κινήσεις τους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθοριστική ψηφοφορία.
      Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς τη ΔΗΜΑΡ ότι το «πακέτο» των μέτρων μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις που επετεύχθησαν στα εργασιακά έχει ουσιαστικά «κλείσει» και πως δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για συζητήσεις. 
   Αυτό, άλλωστε, εξήγησε και ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης στον στενό συνεργάτη του Φ. Κουβελη, Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.   Επίσης, ο κ. Σταμάτης κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει επ αόριστον την τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: