Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Reuters : Mη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    Στη συνεδρίαση Euro Working Group την Πέμπτη εξετάστηκαν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 16-18 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.
     Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους υπολογισμούς προκύπτει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
     Σύμφωνα με το Reuters, tο πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο.
    Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το όλο θέμα θα εξεταστεί εκ νέου τη Δευτέρα και Τρίτη στην ίδια ομάδα εργασίας.
     Στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικές επιλογές όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή ακόμη η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
    Πάντως, οι επιλογές αυτές δεν οδηγούν σε δραστική μείωση του χρέους. 
    Το σχέδιο απόφασης που θα προετοιμάσει η ομάδα εργασίας θα συζητηθεί, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
    Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση, ενώ για το θέμα της βιωσιμότητας, εάν δεν βρεθεί λύση τότε, θα ξανασυζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: