Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Π.Μπεγλίτης : «Βάσει αναγκών και χωρίς βιασύνη οι αποφάσεις για τη θητεία »

«Εγκαθιστούμε στρατιωτικούς σχηματισμούς εκεί που το επιβάλλει η άμυνα της χώρας και όχι οι φορείς ή οι βουλευτές» λέει ο Π.Μπεγλίτης για τη συγχώνευση ή κατάργηση στρατοπέδων   Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης
    Με ευθύνη, σοβαρότητα και χωρίς βιαστικές κινήσεις, θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις αφορούν την στρατιωτική θητεία, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει εισηγήσεις και μελέτες για να διαπιστωθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
   Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Μπεγλίτης επισημαίνει ότι οι μελέτες θα γίνουν με στόχο «την ορθολογικότερη αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων».
  «Να δούμε γιατί έχουμε μεγάλη αιμορραγία στην υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας. Με ποια κριτήρια θα δίνονται οι αναβολές και οι απαλλαγές στράτευσης» τονίζει και προσθέτει:
  «Δεν θέλουμε επαγγελματικό στρατό, δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε συνεχώς επαγγελματίες οπλίτες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θέλουμε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και τη συνεχή μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά συγχρόνως και πολύ σωστά θέλουμε υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες».
  «Πρέπει λοιπόν με ειλικρίνεια και χωρίς υπολογισμούς να αναζητήσουμε λύσεις, αφού, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε άλυτα τα προβλήματα σ’ έναν ευαίσθητο χώρο. Και αυτό κάνω».
  Όσον αφορά στη συγχώνευση και κατάργηση στρατοπέδων, ο υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει ότι γίνονται «με μοναδικό κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες που απορρέουν από το δόγμα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας» και δεν μειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
   «Κριτήριο» επισημαίνει «δεν μπορεί να είναι οι τοπικές σκοπιμότητες που θυμίζουν λογικές της μετεμφυλιακής εποχής.  
  Εγκαθιστούμε στρατιωτικούς σχηματισμούς εκεί που το επιβάλλει η άμυνα της χώρας και όχι οι φορείς ή οι βουλευτές».
   Για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, επισημαίνει ότι «απλά επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά ότι η αντίληψη της Τουρκίας για το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις θεμελιώδεις αρχές ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας κυρίαρχων δημοκρατικών κρατών».
   «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Οι απειλές δεν μας φοβίζουν» συμπληρώνει.
   Ο κ. Μπεγλίτης στέλνει μήνυμα και στις διοικήσεις των ναυπηγείων, αναφέροντας ότι «πρέπει να σοβαρευτούν και να σεβασθούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, όπως το κάνει και το Υπουργείο μας. Οι εκβιασμοί δεν περνάνε. Η κυβέρνησή μας θα υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον με όλους τους δυνατούς τρόπους».
    Επίσης ασκεί κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , λέγοντας ότι «η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά χάνει, με τον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευση, τα χαρακτηριστικά του κόμματος εξουσίας και μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, που αγνοεί τη δυναμική και τα αίτια των ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών εξελίξεων, εκφέρει εσωστρεφή πολιτικό λόγο και φαίνεται να αρκείται στην αριθμητική της δημοσκοπικής συγκυρίας.
    Ο μετασχηματισμός της από μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη σ΄έναν παραδοσιακό δεξιό πολιτικό σχηματισμό δείχνει, καθημερινά, τα όρια των δυνατοτήτων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: