Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γ.Μανιάτης - Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για την απελευθέρωση της Ενέργειας και για τις έρευνες Υδρογονανθράκων

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης
   Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 179, Τεύχος Α’, 22/08/2011) ο Νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, καθώς και για την έρευνα και τα δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων.
   Στην Ενότητα Α’ (άρθρα 1 έως 144) περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου.
   Στην Ενότητα Β’ (άρθρα 145 έως 199) εμπεριέχονται όλες οι ρυθμίσεις για τον Φορέα και τις έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, τις διαδικασίες για τη διέλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη καθώς και των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ περιλαμβάνεται και ένας αριθμός ρυθμίσεων που αφορούν στα Λατομεία, στη Γεωθερμία κ.α.
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το άρθρο 179 (παρ. 9), σύμφωνα με το οποίο το αργότερο εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που θα διέρχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου  (δηλ. ο αγωγός φ.α Άγιοι Θεόδωροι - Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη- Μεγαλόπολη), η ΔΕΠΑ Α.Ε οφείλει να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη δημιουργία Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ – Πελοποννήσου), με γεωγραφικά όρια δραστηριότητας την αντίστοιχη Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: