Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Σχέδιο Σκανδαλίδη για τη διάθεση 3 εκ. στρεμμάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους















Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης
      Τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου που παραμένουν στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες πρόκειται να παραχωρηθούν από τον Σεπτέμβριο με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες, αρχίζοντας από τους Νομούς Σερρών, Εβρου και Αιτωλοακαρνανίας.
   Τόσες είναι οι ξεχασμένες δημόσιες εκτάσεις που κατέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ξεκαθάρισε πρώτα ποιες είναι οι «καθαρές» και ποιες οι καταπατημένες.
   Τώρα αυτές θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών, αναλόγως του είδους της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιλεγεί, με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 5 ευρώ το στρέμμα και με προτεραιότητα στους νέους αγρότες κάτω των 30 ετών.
    Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο για την αξιοποίηση της αγροτικής γης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Αυγούστου, ώστε να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο με απόφαση που θα προσδιορίζει τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής.
    Στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής του υπουργείου είναι κατ' αρχάς να αυξηθεί σημαντικά η ελληνική αγροτική παραγωγή. Αλλά το κυριότερο είναι ότι νέοι αγρότες θα εισέλθουν δυναμικά στον χώρο καλλιεργώντας προϊόντα με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια.          
    Ταυτόχρονα, μικρές σήμερα εκμεταλλεύσεις θα μεγαλώσουν, δηλαδή θα καταστούν πιο βιώσιμες και τα προϊόντα τους θα μπορούν να σταθούν καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό.
    Και, τέλος, θα ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: