Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Β.Σόιμπλε : "Όχι" Γερμανίας στο ευρωομόλογο

  O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
      Η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων.
    "Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
    "Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας", ανακοίνωσε ο κ. Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel.
    "Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος.
    Εν τω μεταξύ ο βαθμός, αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή", αναλύει ο Γερμανός υπουργός κ. Β.Σόιμπλε.
    Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
     Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
    Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.
    Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι : 
   "Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις", επισήμανε.
    Νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε δηλώσει ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είχε αποτρέψει την παρούσα κρίση.
      Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά "σταδιακά" και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Δεν υπάρχουν σχόλια: