Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γ.Παπανδρέου: «Δημιουργούμε πλαίσιο ασφάλειας απέναντι στην κρίση»

 Το Υπουργικό Συμβούλιο
   Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει ακόμη περισσότερο στις μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να σταθούμε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
   Ο πρωθυπουργός  κ. Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο ασφάλειας» που δημιουργείται απέναντι στην κρίση.
   Η χώρα πρέπει να παραμείνει συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεών της και των στόχων που έχει θέσει, αλλά και να συνεχίσει να δουλεύει «με τα σφιχτά, απαραίτητα χρονοδιαγράμματα», επισήμανε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
    «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
    Οι εξελίξεις -σημείωσε- δικαιώνουν «όσα λέγαμε από την αρχή της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει για σειρά θεμάτων» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, στην εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, στην ανάγκης ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως τρόπου συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος που «έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008», αλλά και ως τρόπου εξεύρεσης πόρων για τον μηχανισμό EFSF, καθώς και για την ανάπτυξη.
   Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα ευρωομόλογα, έτσι ώστε μέσα «από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων», ενώ ταυτόχρονα, μέσω του ευρωομολόγου, θα δοθεί μεγαλύτερο βάθος στην ίδια την αγορά των ομολόγων και ακόμα περισσότερη αξία στο ίδιο το ευρώ.
   «Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης, με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και που η κοινωνία στηρίζει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουν στην ατζέντα, εν όψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΕΘ και υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις προς υλοποίηση, που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: