Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Τα πάνω κάτω φέρνει στα ελληνικά πανεπιστήμια το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο δημιουργούν ένα εντελώς ''καινούργιο'' πανεπιστήμιο.
Και αυτό διότι με το νομοσχέδιο αλλάζουν στοιχεία που αφορούν τόσο την καθημερινότητα φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και βασικές λειτουργίες των Ανώτατων Ιδρυμάτων.
Ο τρόπος διοίκησης, οι διευκολύνσεις και οι παροχές στους φοιτητές, η χρηματοδότηση είναι μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.
Επίσης, περιλαμβάνεται πλήθος καινοτομιών, πολλές από τις οποίες εφαρμόζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εδώ και χρόνια.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει «παρτ τάιμ» φοίτηση για τους εργαζόμενους φοιτητές, ενώ προβλέπει και την οικονομική διευκόλυνσή τους με την παροχή άτοκων δανείων.
Επίσης θεσπίζει την αξιολόγηση των καθηγητών.
Παύει τη διανομή συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου και ξεκινάει την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο της αναλυτικής ύλης των παραδόσεων - σημειώσεων των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήθος καινοτομιών, για τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ που χαρακτηρίζονται νευραλγικές.
Η καθιέρωση του Συμβουλίου Ιδρύματος με 4ετή θητεία - θα αποτελείται από 7 καθηγητές, 7 εξωτερικά μέλη και έναν φοιτητή και θα εκλέγει τον πρύτανη - καθώς και η κατάργηση των λεκτόρων είναι από τα μεγάλα αγκάθια του νομοσχεδίου.
Πανεπιστημιακοί δηλαδή ζητούν αυτά τα σημεία αλλά και άλλα να διορθωθούν ή να αφαιρεθούν από τον νέο νόμο πλαίσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου