Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στ. Λαμπρινίδης : «Πριν τις 21 Ιουλίου υπήρχε η αίσθηση ότι το βαρέλι του χρέους δεν είχε πάτο»














O Έλληνας Υπουργός, Eξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης  με τη Δανή Υπουργό Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν
   Στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην ενημέρωση για τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επικεντρώθηκε η επίσκεψη, πρώτη μετά από δέκα χρόνια, Έλληνα Υπουργού, Eξωτερικών, που πραγματοποίησε σήμερα στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, ο Σταύρος Λαμπρινίδης.
   Η Δανία, σημειωτέον, θα ασκήσει την επόμενη Προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2012, πριν από την Κύπρο.
Προερχόμενος από το Όσλο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Κοπεγχάγη με τη Δανή Υπουργό Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν καθώς και βουλευτές - μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του δανικού Κοινοβουλίου. Παραχώρησε, επίσης, συνεντεύξεις σε μεγάλα δανικά μέσα ενημέρωσης.
   Κύριο θέμα σε όλες τις συζητήσεις αλλά και τις δημόσιες εμφανίσεις του Έλληνα Υπουργού υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομία και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
   Ο κ. Λαμπρινίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του αναλυτικά για τις μεγάλες διαρθρωτικές προσαρμογές που γίνονται στην ελληνική οικονομία.
    Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου έχουν μεγάλη αξία, όχι μόνο γιατί δίνουν στην Ελλάδα την "ανάσα" που είχε ανάγκη για να θέσει τις μεταρρυθμίσεις σε εφαρμογή, αλλά και γιατί έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Όπως είπε χαρακτηριστικά, "πριν τις 21 Ιουλίου υπήρχε η αίσθηση ότι το βαρέλι του χρέους δεν είχε πάτο, οι Έλληνες αισθανόντουσαν ότι έκαναν θυσίες χωρίς αντίκρισμα και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι μας έδιναν βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα. Όλα αυτά στις 21 Ιουλίου άλλαξαν".
   Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για περιφερειακά θέματα, ιδιαίτερα την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, για την οποία εξέφρασαν ανησυχία.
    Ως προς τη Λιβύη (καθώς και οι δύο χώρες συμμετέχουν στην ομώνυμη Διεθνή Ομάδα Επαφής) και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθούν αποφασιστικά οι προσπάθειες που γίνονται υπό το συντονισμό των ΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
   Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό οι λαοί της περιοχής να βρουν το δρόμο τους προς τη δημοκρατία, ενώ δήλωσε "πεπεισμένος ότι στο τέλος η δημοκρατία θα επικρατήσει".
   Ακόμη, ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε στη Δανή ομόλογό του την υποστήριξή του στο "δύσκολο έργο" που πρόκειται να αναλάβει ως Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και συζήτησε μαζί της επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
     Ειδικά ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε την αξία της αρχής της αλληλεγγύης που διέπει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: