Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Οι αγορές επιτίθενται... και η Ευρώπη τρεκλίζει

Οι αγορές επιτίθενται, η Ευρώπη τρεκλίζει  Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν έπεισε τις αγορές - Η εμμονή της Γερμανίας στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα απειλεί να τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα του ευρώ.
    Ντόμινο διεθνών διαστάσεων απειλεί το διεθνές οικονομικό σύστημα.
     Η κρίση χρέους της ευρωζώνης κινδυνεύει να διαχυθεί σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα δεν έπεισε τις αγορές, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα πυρπολούν τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Το ήρεμο καλοκαίρι που ήλπιζαν να έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήρθε ποτέ.
   Οι Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο, Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ολι Ρεν επιδόθηκαν από την περασμένη Πέμπτη σε μια αλυσίδα παρεμβάσεων προς στήριξη του ευρώ.
   Από την Παρασκευή το πρωί τα τηλέφωνα «άναψαν», με τον πρόεδρο της Γαλλίας να συνομιλεί ακόμη και με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια συντονισμένης ανάσχεσης του πανικού που είχε ως αποτέλεσμα να ρευστοποιηθούν 2,5 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς χρηματαγορές την εβδομάδα που πέρασε.
    Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της21ης Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ παρουσίασε στους ηγέτες των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης ένα σύνολο γραφημάτων που έδειχναν ότι ύστερα από κάθε συνάντησή τους τον τελευταίο έναν χρόνο τα spreads των κρατικών ομολόγων αυξάνονταν.
    Το μήνυμα ήταν σαφές. Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων στην κρίση υπήρξαν ανεπαρκείς.
   Κοινοτικές πηγές δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το μέγεθος της ανησυχίας από μια διάχυση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία.
    «Οι αγορές δεν έχουν πειστεί από αυτά που αποφασίσαμε στις 21 Ιουλίου. Ελέγχουν την αξιοπιστία της συμφωνίας» λένε και τονίζουν:
    «Η απόφαση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (ΡSΙ) στο δεύτερο ελληνικό πακέτο δεν ''χωνεύτηκε'' καλά».
     Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι μιλούν ακόμη και για επανεξέταση της συνθήκης σύστασης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013, στο σημείο που αναφέρεται στο ΡSΙ- γεγονός το οποίο φυσικά θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις από το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: