Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι Βρυξέλλες ξεμπλοκάρουν το ΕΣΠΑ

 O υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Οι Βρυξέλλες ξεμπλοκάρουν το ΕΣΠΑ προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση στην Ελλάδα και να διοχετευθεί το εναπομένον πακέτο των 15,3 δισ. ευρώ ως το 2013 για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την «επανεκκίνηση» των έργων.
    O υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε την εβδομάδα που πέρασε με αξιωματούχους της ΕΕ την αναδιάρθρωση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
     Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να προχωρήσει το ΕΣΠΑ είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. «Βιώνω την αχρείαστη γραφειοκρατία, την αντιπαραγωγική μετακύλιση ευθυνών από υπηρεσία σε υπηρεσία» αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
    Το βασικό πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός των ενδιάμεσων αρχών που απαιτείται να συντονισθούν μεταξύ τους, κάτι που αποδίδεται από την κυβέρνηση στις αθρόες προσλήψεις της ΝΔ.  
    Η νέα ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπελιάδου ανέλαβε προσφάτως το δύσκολο έργο της απλοποίησης των διαδικασιών και της εξαίρεσης έργων που υπάρχουν στα χαρτιά αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον γι΄ αυτά... ούτε αυτοί που τα πρότειναν.
    Δεν είναι λίγοι οι φορείς που υπέβαλαν αιτήματα πριν από δύο χρόνια και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη καμία μελέτη, ενώ ορισμένοι στην πορεία να το μετάνιωσαν!
   «Προχωρούμε στον απεγκλωβισμό πολύτιμων πόρων για τη χώρα που είναι δεσμευμένοι σε “νεκρά” έργα εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να εντάξουμε χρήσιμα και σκόπιμα έργα και να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα με προγράμματα κρατικών ενισχύσεων σε μεσαίες επιχειρήσεις» λέει η κυρία Ζεμπελιάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: