Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Αμηχανία στη ΝΔ μετά τη Σύνοδο

 Ο πρόεδρος της Ν.Δ κ.Αντ. Σαμαράς
    Σε εμφανή αμηχανία φαίνεται ότι περιήλθε η ΝΔ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
   Από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν άρχισε να προδιαγράφεται η θετική για την Αθήνα έκβαση της Συνόδου, οι επιτελείς της Συγγρού απέφευγαν να πάρουν οποιαδήποτε θέση.
    Την Παρασκευή το πρωί ο κ.Αντ. Σαμαράς κλείστηκε μαζί με στενούς συνεργάτες του στο γραφείο του για να αποκρυπτογραφήσουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου.
    Η σύσκεψη διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.
    Η τελική δήλωση του προέδρου της ΝΔ ήρθε μετά τις 3 το μεσημέρι. Και η γραμμή ήταν ότι η συμφωνία των «17» της ευρωζώνης αποτελεί ομολογία της αποτυχίας του μνημονίου.
    Στην ίδια τη δήλωση αποδεικνύεται, όπως παρατηρούν παράγοντες της Συγγρού, ότι η ΝΔ επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα σε τρία βασικά προβλήματα στα οποία μοιάζει εγκλωβισμένη.
    Το πρώτο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες ανέβασε ψηλά τον πήχη επικαλούμενη την απειλή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασιζόταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.
    Ουσιαστικά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ΝΔ «προσκολλήθηκε» στη γραμμή που υπερασπιζόταν σθεναρά επί μακρόν ο επικεφαλής της ΕΚΤ,  Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
     Ωστόσο, ο γάλλος τραπεζίτης είχε αρχίσει τα τελευταία 24ωρα να μεταβάλλει προσεκτικά στάση.
     Μοιάζει δύσκολο πλέον για τον κ. Σαμαρά να επιμείνει στο χαρτί της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», παρά το γεγονός ότι αυτή θα λάβει χώρα, διότι δεν αποκλείεται να αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει στις τράπεζες να σηκώσει τα χρήματά του.
     Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την εικόνα της ΝΔ στους κόλπους της ΕΕ.
     Είναι γνωστό ότι η άρνηση του κ.Σαμαρά να συναινέσει στην εφαρμογή του μνημονίου έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο προφίλ του στις Βρυξέλλες.
     Μετά το σχόλιο ότι η απόφαση της Πέμπτης αποτελεί «ομολογία αποτυχίας»,δεν αποκλείεται το αρνητικό κλίμα να επιβαρυνθεί.Τέλος,η ΝΔ κοιτάζει και προς τις δύο άλλες συνιστώσες της ευρύτερης Δεξιάς,τον ΛΑΟΣ του
κ. Γ. Καρατζαφέρη  και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη  που εμφανίστηκαν προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους.
    Ο μεν πρώτος είπε ότι η χώρα μπαίνει«στον γύψο»για κάποια χρόνια,αλλά δεν υπήρξε πλήρως απορριπτικός:
   «Φαίνεται ότι διασώζεται το ευρώ» πρόσθεσε. Οσο για την κυρία Μπακογιάννη, κύκλοι του κόμματός της σημειώνουν, με εμφανή διάθεση κριτικής προς τη ΝΔ,  ότι  «όσοι εθελοτυφλούσαν και αναζητούσαν όλα τα αίτια των προβλημάτων της  ελληνικής κρίσης στο εξωτερικό σήμερα θα πρέπει εκ βάθρων να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: