Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η κρίση χρέους συγκλονίζει την Ευρωζώνη

   Η κρίση χρέους μολύνει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη, δίδοντας τη δυνατότητα στις αδηφάγες αγορές να επιτεθούν σε μεγαλύτερες χώρες.
   Η Ελλάδα τείνει να ξεπερασθεί και αντικείμενο του πόθου γίνονται πλέον η Ιταλία, η Ισπανία και πιθανώς η Γαλλία.
   Ηδη η διαφορά των ιταλικών και ισπανικών επιτοκίων από τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνεται, ανοίγοντας την όρεξη στους κερδοσκόπους να τοποθετηθούν αρνητικά στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και το Παρίσι.

   Οπως φανερώνεται από την εξέλιξη των επιτοκίων στις μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τις ασκούμενες πιέσεις στις μετοχές όλων των ευρωπαικών τραπεζικών μετοχών, η κρίση διαχέεται με ταχύτητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη και όσο δεν αποφασίζεται δραστική λύση, η κρίση χρέους θα τείνει να κυριαρχήσει στην Γηραιά Ήπειρο.
    Η Ευρώπη δεν έχει αυτή τη στιγμή πολυτέλεια χρόνου και επιλογών.
   Είναι αναγκασμένη εκ των συνθηκών να κάνει χρήση των δυνατοτήτων της νομισματικής χρηματοδότησης, να δηλώσει ότι θα διαθέσει 1,5 τρισ. ευρώ, να ακολουθήσει η έκδοση ευρωομολόγων και με την ευκαιρία να τεθεί επιτακτικά ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να συγκροτηθεί ένα πραγματικά ενιαίο οικονομικό κέντρο ικανό να αποφασίζει για τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ευρώπης και να θέτει περιορισμούς στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στις χώρες - μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: