Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σκληρό πόκερ για τελική λύση

Σκληρό πόκερ για τελική λύση Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ
    Σε... σκληρό πόκερ εξελίσσονται οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τη συμβιβαστική λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παίζει δυνατά το δικό της χαρτί, ζητώντας να υπάρξει επειγόντως λύση-πακέτο που να ικανοποιεί τρεις όρους τους οποίους θέτει η ελληνική πλευρά για τη βιωσιμότητα του χρέους, το μικρότερο κόστος αποπληρωμής και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας.
    Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια, κατηγόρησε τη ΝΔ για "καιροσκοπισμό". "Να μην επιτρέψουμε" τόνισε "σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.
    "Πρώτα συμφωνία για την Ελλάδα και μετά Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης".
     Με αυτή τη θέση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έχει καταφέρει, προς το παρόν, να "παγώσει" τα σχέδια της Γαλλίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής με στόχο την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
     Ωστόσο, επί της ουσίας, η κυρία Μέρκελ στέλνει μήνυμα ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη -σε τεχνικό επίπεδο- για την άρση του αδιεξόδου.
     Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος αποσαφήνισε ότι "επιθυμεί την εξεύρεση μιας γρήγορης και εφαρμόσιμης λύσης για την ελληνική κρίση", καθιστώντας σαφές πως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: