Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ενιαίο Μισθολόγιο - Χαμηλώνουν τα ρετιρέ, τα υπόγεια ανεβαίνουν

Χαμηλώνουν τα ρετιρέ, τα υπόγεια ανεβαίνουν
Εξάλειψη των μισθολογικών αντιθέσεων, θέσπιση πριμ ευθύνης, σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, καθώς και αναβάθμιση του ρόλου της αξιολόγησης στην εξέλιξη και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα χαρακτηριστικά του Ενιαίου Μισθολογίου.
   Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να επιφέρει περικοπές έως και 40% στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση ή τις περικοπές επιδομάτων. Αντίστοιχα θα ωφελήσει τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 15% έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις.
   Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθέσει σε δύο οίκους τη σύνταξη έκθεσης για το ύψος των αμοιβών και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο. Από τα στοιχεία της μελέτης η κυβέρνηση θα αντλήσει σημαντικά στοιχεία, όπως το ύψος του δημοσιονομικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
   Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη, έθεσε για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο τις βάσεις πάνω στις οποίες θα «χτιστεί» το νέο μισθολόγιο.  
   Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ:
 -  Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τους παλαιούς και τους νεοεισερχόμενους.
  -  Με το νέο μισθολόγιο θα αποκατασταθούν μισθολογικές ανισότητες ακόμα και μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα που έχει δημιουργήσει η επιδοματική πολιτική η οποία ασκήθηκε στο παρελθόν.
  -  Η ΑΔΕΔΥ ζητά να προσδιοριστεί ο βασικός μισθός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στα 1.300 ευρώ και να ενσωματωθούν σε αυτόν όλα τα γενικά επιδόματα. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Σ. Παπασπύρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναγνωρίζοντας όμως την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: