Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Γ.Μανιάτης: Κοινές πρωτοβουλίες για πράσινη ανάπτυξη πρότεινε στο Ισραήλ

O Yφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης
   Διμερείς συναντήσεις στο Ισραήλ, με τον υπουργό Υποδομών και αρμόδιο για την Ενέργεια, Uzi Landau και τον υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας, Gilad Erdan, είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πραγματοποιείται στην πόλη Eilat.
  Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους δύο αξιωματούχους, ο κ. Γ.Μανιάτης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο πράσινης  ανάπτυξης που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ως μια λύση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δυναμικών επενδύσεων με περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές εφαρμογές.
Παράλληλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε τη σημαντική «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» που έχει αναλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, για την προώθηση - μέσα από την περιφερειακή συνεργασία - ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Landau δόθηκε έμφαση στον καθορισμό τομέων συνεργασίας για την προώθηση της πράσινης ενεργειακής ανάπτυξης της δύο χωρών, τη δυναμική προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ, ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα διαχείρισης υδάτων, αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ και εξοικονόμησης νερού, που απασχολούν έντονα της δύο χώρες.
  Ο υφυπουργός  κ. Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, για την προώθηση διακρατικών συνεργασιών στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού κ.Γ. Μανιάτη με τον κ. Erdan, βρέθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η διαχείριση αποβλήτων, η υλοποίηση του Ισραηλινού προγράμματος «Επανάσταση στην Ανακύκλωση», η προώθηση ενεργειακής απόδοσης στην βιομηχανία.
Παρέμβαση -εκ μέρους του υφυπουργού ΠΕΚΑ- στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, καθηγητής,  Μ. Σανταμούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η χώρα μας και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.  Γιάννης  Μανιάτης συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Yat Vashem», ενώ παραχώρησε συνέντευξη στην μεγαλύτερη ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes».

Δεν υπάρχουν σχόλια: