Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

G20 - Ο «συναλλαγµατικός πόλεµος»


    Σε συμφωνία που εντάσσεται στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένας «συναλλαγµατικός πόλεµος» µε ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονοµία κατέληξαν οι είκοσι ισχυρότερες χώρες στον κόσµο (G20).
   Οι χώρες που ανήκουν στο G20 οι οποίες συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κορέα, υποσχέθηκαν να σταµατήσουν τις µεµονωµένες προσπάθειες υποτίµησης των εθνικών τους νοµισµάτων αν και δεν κατόρθωσαν να συµφωνήσουν να τεθεί συγκεκριµένος στόχος για τον αυστηρότερο έλεγχο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους.

   Το G20 αποφάσισε ακόµη να δηµιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να αντιµετωπίζονται οι διεθνείς οικονοµικές κρίσεις πριν επεκταθούν.
   Τους τελευταίους µήνες έχει ξεσπάσει πραγµατικός πόλεµος στις ισοτιµίες επειδή ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζουν την Κίνα να προχωρήσει σε ταχύτερη ανατίµηση του εθνικού της νοµίσµατος, του γιουάν.

Την ίδια στιγµή οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αν και δηλώνουν το αντίθετο ακολουθούν άτυπα πολιτική ασθενούς δολαρίου µε αποτέλεσµα η ισοτιµία του ευρώ να έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
    Η οµάδα των 20 αποφάσισε ακόµη να αλλάξει τη σύνθεση του διοικητικού συµβουλίου του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου παίρνοντας δύο θέσεις από τους Ευρωπαίους ώστε να αντιπροσωπεύονται καλύτερα οι αναπτυσσόµενες οικονοµίες.
   Με την κίνηση αυτή πραγµατοποιείται η µεγαλύτερη µεταρρύθµιση στην ιστορία του ΔΝΤ, σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή του Ταµείου, Ντοµινίκ Στρος-Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: