Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Οι τρεις υπουργοί της διακυβέρνησης Καραμανλή

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ  Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ  Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

      Οι τρεις υπουργοί είχαν την ευθύνη για την οικονομική πολιτική την πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή, η οποία εκτόξευσε το έλλειμμα και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης.
   Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ : Ο εμπνευστής της περιβόητης «απογραφής», η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου που ισοπέδωσε την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.Πολλοί στην κυβέρνηση Καραμανλή αντιτάχθηκαν στην απογραφή, με πρώτο τον κ. Γ. Σουφλιά , ωστόσο οι υποστηρικτές της υπενθυμίζουν ότι η απογραφή υπήρχε στο «διά χειρός Σουφλιά» προεκλογικό πρόγραμμα του 2004 και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την υποστήριξε αρχικώς, αλλά υπαναχώρησε μόλις διαπίστωσε την έκτασή της.
  Πολιτικοί φίλοι του κ. Αλογοσκούφη τονίζουν ότι «η ευθύνη του τελειώνει στο τέλος του 2008» και υπενθυμίζουν ότι πήρε μέτρα το καλοκαίρι του 2008, τα οποία όμως η κυβέρνηση ακύρωσε αργότερα, υπό την πίεση και την επιρροή του κ. Σουφλιά.
   Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ : O πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γ. Σουφλιάς σχεδόν από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης Καραμανλή βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη . Οι διαμάχες ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ για τα δημόσια έργα ήταν συνεχείς, καθώς ο κ. Σουφλιάς διεκδικούσε τον πλήρη έλεγχο, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης δεν του απέδιδε «εν λευκώ» την εξουσία σε έναν τομέα άμεσα σχετιζόμενο με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
  Το δεύτερο σημείο τριβής ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς ο κ. Σουφλιάς, σαφώς κρατιστής, ήταν αντίθετος με τις μάλλον νεοφιλελεύθερες επιλογές του τότε υπουργού Οικονομίας.
   Επειτα από πέντε χρόνια «εχθροπραξιών» ο κ. Σουφλιάς πέτυχε την αντικατάσταση του κ. Αλογοσκούφη υποστηρίζοντας στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του με τον τότε πρωθυπουργό ότι η οικονομία χρειάζεται μέτρα στήριξης, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας πίεζε για άμεση λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Δημιουργήθηκε στη συνέχεια ένα «υπερδιευθυντήριο Οικονομίας», με τον κ. Σουφλιά να «εποπτεύει» τους υπουργούς Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. «Η πρώτη τρόικα είναι η τρόικα του Σουφλιά» λένε σήμερα με νόημα φίλοι του κ. Αλογοσκούφη, ενώ  οι αγορές «έδειχναν τα δόντια τους» με τις πρώτες «κορυφές» στο διάγραμμα των spreads.
   Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : «Δεν έκλεισα προϋπολογισμό και δεν κατέθεσα προϋπολογισμό» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας στις ιδιωτικές συνομιλίες του. Ο κ. Παπαθανασίου ανέλαβε το υπουργείο τον Ιανουάριο και το παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2009. Υπενθυμίζει ότι μίλησε δημοσίως για έλλειμμα 6%, τονίζει ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές δήλωσε ότι «μπορεί να φθάσει στο 8%» και υποστηρίζει ότι η κρίση δανεισμού θα είχε αποφευχθεί αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, γιατί «με τα μέτρα Καραμανλή αποκλείεται το έλλειμμα του 2009 να έκλεινε πάνω από το 8%».

  Ωστόσο τα «μέτρα Καραμανλή» θα έπρεπε να ληφθούν στις αρχές του 2009, αλλά αυτό δεν έγινε διότι, όπως πολλοί νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί παραδέχονται, η κυβέρνηση υποτίμησε τους κινδύνους και λειτουργούσε με... «σχεδιασμό ευρωεκλογών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: