Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

«Διπλωματικό πόκερ» στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο των «27»



     Σε «θερμό» κλίμα αρχίζει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών με την γαλλογερμανική πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας να προκαλεί δυσφορία στους κόλπους της Ένωσης και να διχάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 
   Στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες κυριαρχεί το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για κυρώσεις στις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες και χαμηλό προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ωστόσο η γαλλογερμανική πρόταση δημιουργεί κλίμα δυσφορίας και ανεβάζει το θερμόμετρο στο «κόκκινο».
     Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στo Συμβούλιο εξαιρετικά ενοχλημένοι για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε προ ημερών κατ' ιδίαν η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί για να προωθήσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
    Ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την πρόταση για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της ΕΕ για κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: