Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου : «Απαράδεκτη η αναστολή ψήφου»

«Απαράδεκτη η αναστολή ψήφου»
O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

     Σε προσωπική μάχη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον γαλλογερμανικό άξονα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η συζήτηση της κοινής πρότασης Μέρκελ - Σαρκοζί για προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου σε χώρες που εφεξής θα συλλαμβάνονται δημοσιονομικώς απείθαρχες.
   Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σκληρή στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια αυτής στο ζήτημα των πολιτικών κυρώσεων:
   «Είναι ξεκάθαρο πως η αφαίρεση ψήφου, εάν τελικά υιοθετηθεί ως μέτρο, θα αφορά μόνο ψηφοφορίες επί δημοσιονομικών θεμάτων» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. 
    «Δεν δέχθηκα καν συζήτηση για αναστολή του δικαιώματος ψήφου. Αντιταχθήκαμε ευθέως στην πρόταση αυτή. Είναι απαράδεκτη κάθε συσχέτιση δημοσιονομικού προβλήματος μιας χώρας με το δικαίωμά της στην ψήφο».
    «Μια τέτοια απόφαση», συμπλήρωσε, «θα έπληττε βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει μια παράδοση δημοκρατίας, την οποία θέλαμε να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε».
     Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ήταν η δική του παρέμβαση που τροποποίησε τις θέσεις πολλών ευρωπαίων ηγετών έναντι της γαλλογερμανικής εισήγησης:
    «Σκεφθείτε, είπα, τις συνέπειε και το τι σημαίνει να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από μία χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι αόριστο. Εχει άμεση σχέση με τα συμφέροντα κάθε χώρας. Και αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Για παράδειγμα να μην μπορεί η Ισπανία και η Πορτογαλία να έχουν λόγο για τις σχέσεις τους με τις χώρες της Βορείου Αφρικής ή οι χώρες της Βαλτικής με τη Ρωσία. 
     Μετά από τη δική μου τοποθέτηση κατανόησαν, ευτυχώς, πολλές χώρες τον κίνδυνο και εκεί ίσως άλλαξαν οι συσχετισμοί στη συζήτηση που μας έφεραν το τελικό αποτέλεσμα».
     Στο ερώτημα εάν η για το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού ελεγχόμενης πτώχευσης έγινε σε άμεση αναφορά με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κατέστησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι «κάτι τέτοιο δεν αφορά την χώρα μας» και πως η συζήτηση αφορούσε κυρίως τις ευθύνες των τραπεζών και τη συμμετοχή τους στην δημιουργία της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
     Σε ό,τι αφορά την εσωτερική επικαιρότητα και την αντιπαράθεση με την Νέας Δημοκρατία για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ζητά «ψήφο ευθύνης» συμπληρώνοντας ότι:
    «Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη ώστε να προχωρήσει η χώρα στις μεγάλες αλλαγές που θα είναι τελικά ευεργετικές για τη χώρα και τους Έλληνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: