Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

'' Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ''


      Ένα ευρύτατο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη δημιουργία σειράς εταιρειών αξιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και των ακινήτων του Δημοσίου, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς. Στο πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη η διαχείριση της Εγνατίας Οδού, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα καζίνα.
    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε πλήρης ιδιωτικοποιήσεις όπου κριθεί σωστό.
       Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του Δημοσίου σε εταιρίες που έχουν στρατηγική σημασία ή όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν θα προχωρήσουν "σε εκποίηση σε ευαίσθητους τομείς".

          * ΟΣΕ : Προωθείται  η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή με εκχώρηση του management
          *Λιμάνια : Προωθείται η είσοδος στο Χρηματιστήριο του ΟΛΠ και των περιφερειακών λιμανιών με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το ελληνικό δημόσιο αφού προηγουμένως γίνει μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση τους.
           *Αεροδρόμια : Προωθείται χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα αναπτυχθούν με συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης σε στρατηγικούς επενδυτές.
          * Ύδρευση : Στην ΕΥΑΘ θα διατεθεί το 23% σε στρατηγικό επενδυτή ή μέσω του Χρηματιστηρίου (σήμερα τιο Δημόσιο έχει το 74% των μετοχών).

Στην ΕΥΔΑΠ προωθείται η πώληση του 10% (το δημόσιο έχει το 61%) αφού προηγηθεί περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου.
          * Ενέργεια : Στη ΔΕΗ θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου.

          * ΕΛΠΕ : Διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.
          * Eπικοινωνίες : Προωθείται η πώληση του 39% των ΕΛΤΑ (σήμερα το Δημόσιο ελέγχει το 90%). Στον ΟΤΕ, προς το παρόν, διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή και

όπως επισήμανε ο υπουργός θα συζητηθεί το μέλλον του Οργανισμού με το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τη γενική συνέλευση.
          * Kαζίνο : Στα καζίνο προωθείται πλήρης αποκρατικοποίησή τους
          * ΟΠΑΠ : Aποφασίστηκε διατήρηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου [34%]

          * Στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται ειδικά για τα -Ξενία-, η πώλησή τους, είτε μεμονωμένα είτε με τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος.
     Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία Εταιρίας Συμμετοχών στην οποία θα ενταχθούν οι πλειοψηφικές και μη συμμετοχές του κράτους σε ΔΕΚΟ με απώτερο στόχο την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στόχος είναι να υπάρχουν άμεσα έσοδα αλλά και έλεγχος των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: