Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

''Εμφαση στην προώθηση των ελληνοτουρκικών συμφωνιών ''

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


      'Εμφαση για την προώθηση των πρόσφατων ελληνοτουρκικών συμφωνιών δόθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.
     Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε και το Κυπριακό. Ο Παπανδρέου ανέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη στην επίλυση.
      Επίσης συζητήθηκε και το θέμα του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει την επιστροφή του κτηρίου στο Πατριαρχείο.
       Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο Παπανδρέου είπε: «Συμμετέχοντας στη διάσκεψη για τη Διαβαλκανική Συνεργασία είχα την ευκαιρία και πάλι να τονίσω την πρωτοβουλία της χώρας μας για την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων το 2014, αλλά να τονίσω επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή και ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
       Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε «την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε «την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: