Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

«'Υποπτη και αναίτια» η υποβάθμιση από τον οίκο Μoody’s

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο


       Ακατανόητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο,την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας  από τον οίκο Μoody’s,ενώ η Moody΄s αποδοκιμάζεται ευθέως από ευρωπαίους αξιωματούχους.
       Η κυβέρνηση «χρεώνει» τη νέα αρνητική αξιολόγηση σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τον Γιώργο Πεταλωτή να επισημαίνει ότι «είναι τουλάχιστον παράξενο, σήμερα και μάλιστα όταν κλιμάκιο της τρόικας είναι ήδη εδώ και παρακολουθεί την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας να προβαίνει η Μoody’s σε μία τέτοια υποβάθμιση, η οποία μάλλον δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
       Μάλιστα κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζε ότι «στις προηγούμενες υποβαθμίσεις υπήρχε μία βάση υπό την έννοια ότι υπήρχε μία έντονη αμφισβήτηση, εάν θα μπορούμε να δανειστούμε, εάν θα πετύχουμε δανεισμό από την ελεύθερη αγορά» και έθετε το ερώτημα ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων οδηγήθηκε ο διεθνής οίκος σε αυτή του την αξιολόγηση.
       Εν τω μεταξύ oμοβροντία αποδοκιμασιών και επικρίσεων για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της  Ελλάδας δέχθηκε σήμερα από εκπροσώπους της Ένωσης ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
      Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν : «Αυτή η  απόφαση συμβαίνει σε μια αρκετά περίεργη και ατυχή στιγμή»  επεσήμανε ο κ.Ρεν.
      Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ : «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
 «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι αγορές θα δουν μέσα σε λίγους μήνες ότι είχαν κάνει λάθος. Ερμηνεύουν με λανθασμένο τρόπο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα», είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: