Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γ.Μανιάτης: «Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε πόσο πετρέλαιο έχουμε»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.  Γιάννης  Μανιάτης
   Σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα γνωρίζει με λεπτομέρειες εάν υπάρχει πετρέλαιο στο υπέδαφος της και πόσο, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης,  μιλώντας στο συνέδριο του «Economist».
   «Ό, τι έχει λεχθεί τα τελευταία 15 χρόνια για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα θα κριθεί από την πραγματικότητα σε ελάχιστους μήνες», ανέφερε ο κ. Γ. Μανιάτης για να προσθέσει πως «θα ξέρουμε αν έχουμε, πού και πόσο με ακρίβεια και αξιοπιστία. Δεν θέλω να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της βρίσκοντας πετρέλαιο. Δεν θα πάμε τον πήχυ εκεί που δεν το επιτρέπει ούτε το πιο αισιόδοξο σενάριο».
    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει σε ορίζοντα 15-20 ετών έσοδα 10-15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου.
    Παράλληλα ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
   Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε επίσης ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) που θα έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής (από Ιταλία προς Ελλάδα) σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.
    Υπογράμμισε ακόμη ότι o ITGI είναι το πιο ώριμο έργο από όσα εξετάζονται στην περιοχή και ότι η απόφαση για το έργο που θα επιλεγεί πρέπει να ληφθεί με τεχνοοικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: