Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γ.Μανιάτης : ''Πρωτοποριακή τεχνολογία για τον ποιοτικό έλεγχο των καυσίμων''

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.  Γιάννης  Μανιάτης
    Παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η πρώτη παρουσίαση στην Ελληνική αγορά της πρωτοποριακής τεχνολογίας για τον ποιοτικό έλεγχο των καυσίμων, που φιλοδοξεί να συμβάλει δραστικά και στην πάταξη του λαθρεμπορίου.
    Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρίας CORAL Α.Ε, δικαιούχου των σημάτων SHELL στην Ελλάδα, όλα τα διαφοροποιημένα καύσιμα που διαθέτει από σήμερα στους καταναλωτές ενσωματώνουν πλέον τη νέα τεχνολογία, που επιτρέπει την επαλήθευση της ταυτότητας του προϊόντος και των μοναδικών του χαρακτηριστικών.
    Η τεχνολογία αυτή ανιχνεύεται μόνον με εξειδικευμένα όργανα  και έτσι δίνεται η δυνατότητα για ταυτοποίηση των καυσίμων με εξαιρετική ακρίβεια.
   Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε : 
   «Βλέπουμε σήμερα μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της νοθείας στα καύσιμα. Είναι πρωταρχικό το ενδιαφέρον μας για την προστασία του καταναλωτή και την πάταξη τέτοιων πρακτικών.
   Αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την εξυγίανση του κλάδου των καυσίμων.
   Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, τα γνωστά συνεργεία ΚΕΔΑΚ, έχουν διενεργήσει τους 4 πρώτους μήνες του 2011, πάνω από 1.500 ελέγχους στα πρατήρια των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Σε 25 περιπτώσεις, που αφορούσαν κυρίως πετρέλαιο κίνησης, διαπιστώθηκε σαφής διαφοροποίηση της σύστασης του καυσίμου.
    Όλες αυτές οι περιπτώσεις απεστάλησαν αμέσως στο Γενικό Χημείο του Κράτους για επιβεβαίωση και στη συνέχεια στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να επιβληθούν οι ποινές και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον Νόμο.
    Είμαι βέβαιος ότι πρακτικές σαν τη σημερινή θα υιοθετηθούν από το σύνολο των Εταιρειών του κλάδου, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς και την  παροχή υψηλού επιπέδου ποιοτικών προϊόντων στους Έλληνες πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: