Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η ''συναίνεση'' στη Πορτογαλία με επιστολή του Πορτογάλου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσηςστους κ. Μπαρόζο, Ρεν, Τρισέ και Στρος Καν στις 6 Μαΐου

Ο δρόμος της Πορτογαλίας προς τη συναίνεσηΗ επιστολή του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Πάολο Πόρτας
   Στην επιστολή, που απέστειλε ο Πορτογάλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κ. Μπαρόζο, Ρεν, Τρισέ και Στρος Καν στις 6 Μαΐου, δεσμεύεται για μια σειρά μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας του υπογράφοντας το Μνημόνιο.
   Θεωρείται επιστολή που «κλείδωσε» τη συναίνεση των μεγαλύτερων κομμάτων στην Πορτογαλία, καθώς με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο υπερβαίνει τις «διαπιστώσεις» και προχωρεί στο επίπεδο των δεσμεύσεων, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις του κόμματός του.
  «Χθες βράδυ, 4 Μαΐου, έκανα μια δήλωση απευθυνόμενος στον πορτογαλικό λαό, με την οποία εξέφρασα την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος προς το πρόγραμμα που παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο πτώχευσης και αθέτησης των δεσμεύσεών μας», τονίζει στην επιστολή του ο Πορτογάλος πολιτικός χαρακτηρίζοντας την αίτηση για εξωτερική βοήθεια «πλέον αναπόφευκτη». Ο κ. Πόρτας, αν και επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει από την πορτογαλική κυβέρνηση, υπογραμμίζει τις δεσμεύσεις του:

«Πιο τολμηρή»
«Γνωρίζουμε ότι θα ταιριάζει και στην επόμενη κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να πάει πιο μακριά, να είναι πιο ακριβής και πιο τολμηρή, για παράδειγμα σε θέματα όπως η μείωση του αριθμού των οργανισμών, ιδρυμάτων, φορέων, κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών επιχειρήσεων του Δημοσίου. Να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος... Να μειώσει τις δαπάνες για τα φάρμακα μέσω της συνταγογράφησης. Να διευκολύνει τις προσλήψεις στην αγορά εργασίας, να διασφαλίσει τις επενδύσεις και την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κεφαλαίων». Τέλος ο κ. Πόρτας διευκρινίζοντας στην επιστολή ότι «χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι στόχοι του προγράμματος», θέτει ζήτημα «κάποιες πτυχές κατά την αντίληψη του κόμματός του να τύχουν καλύτερης λύσης στο πλαίσιο των τριμηνιαίων επαφών».



ΑΠΟ : ΕΘΝΟΣ  Τετάρτη 18/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: