Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου : «Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας»

 O πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
    «Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το 4ετές πρόγραμμα της οικονομίας.
   O  πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή».
   Ο  πρωθυπουργός στη συνέντευξή του διαμηνύει ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».
   Για την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».
    Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και αν αναμένει ανάλογη κίνηση με επιστολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη.
    Έστω και αν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος».
    Συμπληρώνει πως «στη σημερινή μεγάλη δοκιμασία, που περνάει ο λαός, δεν μπορούμε πια να πορευόμαστε όπως στο παρελθόν.
   Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπενθυμίζοντας τη στάση του και προσθέτει:
   «Είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας». Δηλώνει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο και προσθέτει: «Είμαστε ανοικτοί σε όποια σκέψη δεν έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας. Αρκεί να είναι ρεαλιστική.
    Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάστασης της χώρας και πως δεν υπάρχει χώρος για παροχολογία.
    Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει σε ότι αφορά τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμηνύει πως:
    «ΑΝ υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ;
    Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα, ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».
    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι «φοβική και εσωστρεφής» και «δείχνει ανήμπορη να πάρει μεγάλες αποφάσεις», σημειώνοντας πως υπάρχει ατολμία για θέματα όπως το ευρωομόλογο, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά προσθέτει πως :
   «Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη και χωρίς τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει».
     Για τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός, πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται», τονίζοντας πως είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο, και πως στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση.
     Τέλος, για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως έχουν φθάσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πως «φθάνει η ώρα της αλήθειας.
     Η ώρα που θα κριθούν η αξιοπιστία, η βούληση και η αποφασιστικότητα του καθενός μας.
     Και η Ελλάδα οφείλει να είναι και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: