Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Γ.Ραγκούσης - Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης  

    Ένα ακόμη νομοσχέδιο που έχει στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στις κρατικές υπηρεσίες παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών.
   Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που κατέθεσε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, το οποίο στοχεύει «στη συνολική και συγκροτημένη ρύθμιση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με τους φορείς του δημόσιου τομέα».
    Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιδιώκεται η δημιουργία των κανονιστικών προϋποθέσεων και της θεσμικής υποδοχής για την επικοινωνία και συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».
    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει και ρυθμίζει, επίσης, την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των φορέων.

   «Η προαγωγή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ανταλλαγής εγγράφων αποσκοπεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους των φορέων του δημόσιου τομέα (διακίνηση έγχαρτων εγγράφων, κόστος αναπαραγωγής εγγράφων κ.λπ.).
     Η άμεση ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των χειριστών μιας διοικητικής διαδικασίας μειώνει επίσης το απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απελευθερώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο πόρους για τη δημόσια διοίκηση» επισημαίνεται.
    Ακόμη, ενισχύονται οι ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ενισχύοντας την κατεύθυνση της αυτοματοποιημένης έκδοσης αριθμού πρωτοκόλλου αλλά και της πρόβλεψης της δυνατότητας των πολιτών ή ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και ιδίως για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά.   Tαυτόχρονα ενισχύεται και η διεύρυνση του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: