Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Μανιάτης: «Ο ορυκτός πλούτος θα μας βγάλει στον αφρό»



Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννης Μανιάτης

    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στην «Οικονομία» υποστηρίζει οτι σε ένα με ενάμιση χρόνο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την ανάθεση διεξαγωγής ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.
   Επίσης τόνισε οτι υπάρχουν θετικές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και το σενάριο δείχνει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια είναι δυνατόν να καλύπτουμε το 1/3 με 1/5 των αναγκών μας σε ενέργεια.
    Υπογραμμίζει, δε, τη σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, συνολικής αξίας 38 δισ. ευρώ.
   «Ενέργεια και ορυκτός πλούτος μπορούν να μας ξανακάνουν πρωταγωνιστές. Μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
   Ο κ.Μανιάτης τονίζει οτι :  « H Βόρεια Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, ικανή να αποτελέσει σταθερή πλουτοπαραγωγική πηγή.
   Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
   Τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των αντίστοιχων μετάλλων. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν και άμεσες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού προϋποθέτουν έρευνες οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων, σεβασμό σε αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και ασφαλώς σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
    Πρόσφατα, στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, προκηρύξαμε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Γεωθερμία και αναμένουμε επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ».
  Σε ερώτηση οτι η  κυβέρνηση προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούν αντιδράσεις ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γ.Μανιάτης τονίζει οτι :
''Επωμιστήκαμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας σε μια συγκυρία έκτακτης ανάγκης. Δεν χάσαμε την ψυχή μας, δεν πετάξαμε «λευκή πετσέτα». Το Μνημόνιο είναι το κουτί «πρώτων βοηθειών» για να μην επέλθει το μοιραίο. Πλοηγός όμως της προσπάθειας είναι το δικαίωμά μας να οραματιζόμαστε και να παλεύουμε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: