Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Μανιάτης: ''Ευρωπαϊκό ενδιαφέρoν για τον South Stream''

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Γιάννης Μανιάτης
     Στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φ.Α., για την περίοδο 2011 – 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, γνωστοποίησε μιλώντας στη διάρκεια ημερίδας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.
    Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, η εξέλιξη ήρθε με την υποστήριξη του εποπτευόμενου από το ΥΠΕΚΑ φορέα, του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο συνέστησε με την Gazprom την ελληνορωσική  κοινοπραξία South Stream Greece με αντικείμενο την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού. «Στόχος μας είναι το τμήμα αυτό, να αποτελέσει αγωγό διαμετακόμισης προς την Ιταλία, καθώς επίσης να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς.

    Η εταιρία μεριμνά για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας που θα καθορίσει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, με προϋπολογισμό, που προεκτιμάται στο ύψος των 750 εκατ. Ευρώ, με σχεδιαζόμενο χρόνο ολοκλήρωσης μέσα στο 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
   Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την πρόσφατη θετική εξέλιξη των Ρωσο-Βουλγαρικών συνομιλιών μεταξύ των κ.κ Putin – Borisov, που δημιουργούν πολύ θετικές προοπτικές υλοποίησης του Νότιου κλάδου του Αγωγού που περνά από Ελλάδα. Ειδικά, δε, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, μεταξύ του Υπουργού Sergei Shmatko και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, συμφωνήθηκε ότι θα ενισχυθεί ο συντονισμός των εργασιών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Κοινής Ομάδας Εργασίας για την ενέργεια, που έχουμε συστήσει για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: