Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

H Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες

Πριν ξεκινήσει η σύνοδος, ο Γ.Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ


    Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες που αφορούν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η Σύνοδος Κορυφής είπε «ναι» στην απαραίτητη τροποποίηση του κειμένου της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μάχη, όμως, εξακολουθεί να δίνεται για τις λεπτομέρειες.
   Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, την Παρασκευή, να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.
    Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: