Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Χρ.Παπουτσής - « Το νομοσχέδιο για το Πολιτικό Άσυλο »

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής

      Με τη σύμφωνη γνώμη Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, και την απόρριψή του, απο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την αναδιαμόρφωση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία εν όψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας στις 24 του μηνός.
    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρ. Παπουτσής ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για διαδικασία αδειοδότησης μεταναστών» και  το νομοσχέδιο αφορά μόνον τους αιτούντες άσυλο.
    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ότι σε διάστημα περίπου τριών μηνών θα εξετάζονται από νεοσύστατη υπηρεσία οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου.

   Επίσης το νομοσχέδιο  προβλέπει την ίδρυση αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για παρατύπως εισερχόμενους αλλοδαπούς.
   Στη μεν Υπηρεσία Ασύλου δεν θα εργάζονται ένστολοι ενώ στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής οι ένστολοι θα περιοριστούν στην καταγραφή αλλοδαπών και φύλαξη των χώρων.
   Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για το πολιτικό άσυλο.
   Όπως αναφέρεται στο άρθρο 18, για τους αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα θα εφαρμόζεται η διαδικασία της επιστροφής είτε στη χώρα καταγωγής του είτε σε χώρα διέλευσης, σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής, είτε σε άλλη τρίτη χώρα στην οποία αποφασίζει ο μετανάστης εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.
   Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ώσπου να ρυθμιστεί το ζήτημα της επιστροφής θα μπορεί να δίνεται ένα προσωρινό δικαίωμα διαμονής στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: