Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου : «Ανασυστήνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης »

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

   To νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, με ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από το μηδέν», δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός από την Κρήτη.
  «Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί» τόνισε.
  Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο και στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυστήνεται από μηδενική βάση.
« Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία.
  Προσαρμόζουμε στον 'Καλλικράτη' και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές» επισήμανε.
«Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι' αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη» σημείωσε.
  Όλοι οι Οργανισμοί του Υπουργείου συγχωνεύονται σε τρεις για να υποστηρίξουν τον αγρότη, είτε για τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές, είτε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις, είτε για την έρευνα, την κατάρτιση και την ποιότητα των προϊόντων του, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
  Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «καλάθι προϊόντων», σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας αν και θεωρείται ότι φθίνει.
 Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ Παπανδρέου «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: