Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γη για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση αλλά και για κάθε αναπτυξιακή χρήση αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κ Σκανδαλίδης «Έλεος,Τρόικα»,k skandalidis «eleos,troika»  O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης
    Γη για αγροτική, κτηνοτροφική, αλλά και για κάθε αναπτυξιακή χρήση παραχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε που παρουσίασε ο υπουργός κ.Κ. Σκανδαλίδης και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη, μπορούν να παραχωρούνται εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - μετά από γνώμη της Επιτροπής για Θέματα Ακινήτων και Επίλυσης Διαφορών - για:
  - Για γεωργική χρήση, δωρεάν, σε κατ' επάγγελμα γεωργούς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσειςκτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκήσιμη γη
  - Για δραστηριότητες του εν γένει πρωτογενή τομέα, κατά χρήση, σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναντι τιμήματος
  - Κατά κυριότητα, για την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε κατ' επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, εντός οικισμών, κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία, εφόσον δεν έχουν ακίνητη περιουσία, στο όνομα αυτών ή των μελών της οικογένειάς τους.
  - Για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δωρεάν, κατά χρήση.

  - Για αμμοληψίες καθώς και για τη λήψη αδρανών υλικών, έναντι τιμήματος.
  - Για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά χρήση, έναντι τιμήματος.
  - Για εν γένει αναπτυξιακούς σκοπούς, κατά χρήση, έναντι τιμήματος.
  - Για ανταλλαγή εκτάσεων με αντίστοιχες ιδιωτικές για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας.
   Επίσης με απόφαση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση, τυχόν, αρμόδιου υπουργού ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διάρκεια, το ύψος του τιμήματος παραχώρησης των εκτάσεων, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
   Στην έδρα κάθε Περιφέρειας συγκροτείται, με πράξη του αρμόδιου Περιφερειάρχη, τριμελής Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, η οποία αποτελείται από ένα διοικητικό υπάλληλο, ένα τοπογράφο και ένα γεωπόνο της οικείας Περιφέρειας, καθώς και τους αναπληρωματές τους και με πράξη του Περιφερειάρχη μπορεί να συνίστανται Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών και στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
   Οι αρμοδιότητες της επιτροπής είναι να γνωμοδοτεί σχετικά με τη παραχώρηση εκτάσεων, να διορθώνει παραχώρητηρια, εφόσον πρόκειται για εσφαλμένη αναγραφή του ονοματεπώνυμου του δικαιούχου, ή του εμβαδού των παραχωρηθέντων τεμαχίων, τα κυρωμένα κτηματολογικά στοιχεία εφ΄ όσον έχουν εμφιλοχωρήσει τεχνικά σφάλματα ή λανθασμένες αναγραφές ονοματεπωνύμων και για Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων μόνο ως προς την εσφαλμένη αναγραφή του ονοματεπώνυμου κληρούχου.
    Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μπορεί να παραχωρεί κατά χρήση, έναντι τιμήματος εκτάσεις για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, άνω των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ και δωρεάν, κατά χρήση, κτηριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: