Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ε. Βενιζέλος : «Απολύτως αναγκαίες οι επιλογές μας »

Βενιζέλος: Απολύτως αναγκαίες οι επιλογές μας    Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος
Με δραματικό τόνο περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομίλια του στη Βουλή στο πλαίσιο της ψηφοφορίας του ν/σ για τις τράπεζες, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, εστιάζοντας στο ότι ο κίνδυνος δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά να παύσει να λειτουργεί η οικονομία.
"Η χώρα έχει ένα δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, μη συγκρίσιμο με άλλου μέλους της ευρωζώνης. Και δεν είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε το χρέος μας. Είναι ότι εξακολουθούμε να παράγουμε δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και ελλείμματα πρωτογενή.
   Αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα δημόσιο πολιτικής, που απαιτεί θυσίες για τον εργαζόμενο, για τον συνταξιούχο, για τη νέα γενιά. Θυσίες που αφορούν τον ίδιο τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό είναι το δράμα της χώρας.
    Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι θυσίες. Αυτές οι θυσίες δεν μπορούν να πιάσουν τόπο, να αποδώσουν αν δεν επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος. Υπάρχει ο κίνδυνος όλα αυτά να μην αποδώσουν. Δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος.
   Ο κίνδυνος είναι να παύσει να λειτουργεί το σύστημα, η οικονομία.
   Είμαστε εξαρτημένοι από την ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα πολιτικά και θεσμικά προβλήματα. Η χώρα εκβιάζεται από τις αγορές.
   Εκβιαζόμαστε απί την ίδια την κατάστασή μας", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σχετικά με την τρόικα δήλωσε πως : 
    "H ελληνική οικονομία, χωρίς τον έλεγχο της τρόικας, θα είχε εκτροχιαστεί. Ευτυχώς, που έχουμε τεθεί υπό διεθνή έλεγχο", υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν συνολικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι μόνο τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και τα μέτρα λιτότητας του 2013 και του 2014.
   Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ωστόσο, λόγω της ύφεσης, θα πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα.
   Ειδικά για το τέλος στα ακίνητα, που καταβάλλεται μέσω ΔΕΗ, σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο "βαρύ αλλά δίκαιο, γιατί αφορά συσσωρευμένη περιουσία των πολιτών. Πρόκειται για ένα μικρό ασφάλιστρο κινδύνου, για να σώσουμε την περιουσία των Ελλήνων".
    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. "Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα πάει να διαπραγματευτεί. Να πάει, αλλά θα πρέπει να του δώσει εντολή ο ελληνικός λαός. Εμείς έχουμε λάβει αυτή την εντολή και ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η κονοβουλευτική και πολιτική σταθερότητά της", επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: