Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Γραμμή ΔΝΤ ο «Πορτογάλος Σαμαράς»


Η στροφή του Κοέλιο έπληξε την αντιμνημονιακή
επιχειρηματολογία του κ.Σαμαρά

Γραμμή ΔΝΤ ο «Πορτογάλος Σαμαράς» O προέδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς,και ο Πέδρο Πάσος Κοέλο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας
     Προς το δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστριψε, ο μετριοπαθής και πραγματιστής, μέχρι πρόσφατα συνοδοιπόρος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ο Πέδρο Πάσος Κοέλο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας.
    Μετά την απόφαση του κεντροδεξιού κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας να στηρίξει το μνημόνιο, η αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά, δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα.
    Η κίνηση του αρχηγού της Πορτογαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δηλώσει μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο επιτελείο της Ν.Δ.
    Η δήλωση του κ. Κοέλο, ότι θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην κυβέρνηση για να διασφαλίσει η Πορτογαλία τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προκάλεσε ποικίλα σχόλια στη Ν.Δ.
   
Μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το «μνημόνιο δεν βγαίνει και αυτό το λένε πλέον και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ» και επικαλέστηκε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία προκειμένου να επισημάνει πως άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα της Ελλάδας ψάχνουν άλλους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση.     Οι κκ. Σαμαράς και Κοέλο είχαν συναντηθεί πρόσφατα και στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έδωσε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνάντηση.     Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο κ. Κοέλο που ανέτρεψε την κυβέρνηση Σόκρατες αρνούμενος να ψηφίσει το τέταρτο πακέτο λιτότητας, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό, προκειμένου «να μην γίνει η χώρα του Ελλάδα».     Ο κ. Κοέλο, λέγεται ότι δέχθηκε τις παρατηρήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου να…συμμορφωθεί, κάτι που συνέβη και με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, ένα άλλο πρόσωπο, στο οποίο στηρίζει πολλά ο κ. Σαμαράς.     Οι δυο αυτές περιπτώσεις, των κκ. Κοέλο και Κένι, αποτελούν και ένα μήνυμα στον ομοϊδεάτη τους και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον κ. Σαμαρά, που έχει στηρίξει όλες του τις ελπίδες στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, για να μην καταρρεύσει πλήρως η αντιμνημονιακή του στρατηγική.
    Εξ αρχής στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μιλούσαν για κοινό μέτωπο με τους Κένι και Κοέλο και ο κ. Σαμαράς είχε πει πριν από λίγες ημέρες:

   «Πρώτον, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με προβλήματα ίδια με τα δικά μας δεν κατέφυγαν στο Μηχανισμό Στήριξης. Δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές. Αλλά δεν «έδεσαν» τις χώρες τους».    Α.Σαμαράς :  «Και η Πορτογαλία. Γιατί αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να μην μπει σε μηχανισμό Στήριξης; Γιατί, άραγε; Γιατί η Πορτογαλία δανείζεται σήμερα με κάθε τρόπο, πανάκριβα, με 7,5%, προκειμένου να μην μπει στο Μνημόνιο; Γιατί απλούστατα αναγνωρίζει τον ασφυκτικό χαρακτήρα που έχουν τέτοιες δεσμεύσεις».   Στη Ν.Δ. πρώτα είχαν επένδυσαν σε μια επιτυχή εξέλιξη για την Ιρλανδία, αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη μεγάλη δυσκολία στη διεκδίκηση της αλλαγής των όρων του μνημονίου. Μετά, επένδυσαν στον κ. Κοέλο, αλλά η συμφωνία στην κορυφή της πορτογαλικής πολιτικής εξουσίας, αναμένεται να αλλάξει πλέον άρδην και την επιχειρηματογολία της Ν.Δ.


ΑΠΟ : ΤΟ ΒΗΜΑ  14/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: